Malmö vill ha mera pengar av regeringen

Malmö har en betydligt högre andel elever som läser på gymnasiets individuella program än resten av landet, men man får ändå inte mera av pengarna från regeringens satsning på det så kallade IV-programmet.

Utbildningsdirektör Matz Nilsson i Malmö är besviken.Utbildningsdirektör Matz Nilsson vid Malmö stad tycker att Malmö har speciella omständigheter som gör att man borde få en större del av pengarna; den stora mängden elever med invandrarbakgrund.

- Våra ungdomar är duktiga och vill mycket, men deras svårighet är att de har kort tid när det gäller språkutvecklingen. De behöver många gånger fler år på sig för att klara både grundskolan och gymnasiet, säger Matz Nilsson.

Förberedelser
I Malmö går nästan var femte gymnasieelev eller drygt 1600 på det individuella programmet, som ska fungera som en förberedelse inför den vanliga gymnasieskolan för dem som inte kommer in direkt. På IV-programmet kombineras teori och praktik, allt beroende på elevernas enskilda behov.

Jämn fördelning
Regeringen har lovat satsa 450 miljoner kronor under år 2006 och 2007 för att förbättra IV-programmet runtom i landet, men när pengarna ska fördelas tas ingen hänsyn till Malmös höga andel IV-elever, utan pengarna fördelas efter stadens storlek och det totala antalet ungdomar.

- Man borde också titta på de behoven ungdomarna har. Malmö är ingen genomsnittsstad i detta hänseende.

Träffar ministern
Nu hoppas Matz Nilsson på att det ska bli en förändring.

- Vårt kommunalråd ska träffa utbildningsministern i veckan och då blir detta en av de frågor som ska diskuteras, säger han.

Petra Haupt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".