Svensk flygaska rättssak i Danmark

Exporten av flygaska från bland annat tidigare Helsingborgs Energi till Danmark ska nu prövas i dansk domstol. Sex danskar är åtalade misstänkta för miljöbrott.

Det var 1998 som det avslöjades att Helsingborgs Energi under tre års tid exporterat närmare 34 000 ton aska till Danmark.

De sex danskarna som nu efter sju års utredning ställs inför rätta misstänkts för att ha spridit flygaskan. Flygaskan, som är restprodukter av biobränsle- och koleldning som följer med röken vid eldning, innehöll ett svavelhaltigt ämne som är förbjudet i Danmark.

Helsingborgs Energi och även Danisco Sugar sålde restprodukterna för att de skulle användas som underlag bland annat till en parkeringsplats i den danska orten Fuglebjerg. Även den danska militären tog emot flygaska för att göra en löparbana. Det blev billigare för företagen än att lägga avfallet på tippen.

En del av exporten skedde utan tillstånd från Naturvårdsverket, och det ledde till att förundersökning inleddes även i Sverige, men den lades ner på hösten 2000. Orsaken var att exporten till en viss del redan var preskriberad.

De danska miljömyndigheterna och Fuglebjergs kommun och andra orter i Danmark som tagit emot flygaskan krävde, när det uppdagades att restavfallet klassades som miljöskadligt i Danmark, att exportörerna skulle ta hem avfallet igen.

De svenska myndigheterna gick då med på att ta bort askan som dumpats, och Helsingborg Energi, Naturvårdsverket och Danisco Sugar tog på sig betalningsansvaret för att frakta restavfallet från Danmark till Norge för slutförvaring.

I Sverige blev det alltså aldrig någon rättslig prövning. Men på torsdag, efter sju års utredning, inleds alltså rättegången i danska Slagelse mot de sex danskarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".