Norden får gemensam alkoholpolitik

Vid ett möte i Köpenhamn på måndagen kunde de nordiska folkhälsoministrarna för första gången enas om en gemensam alkoholpolitisk strategi för att sänka alkoholkonsumtionen i Norden och EU. Kraftigt höjda minimiskatter på sprit och vin och halverade införselkvoter är frågor man nu kommer att driva gemensamt i EU.

– Det är ett genombrott för samlingen för alkoholpolitik i Norden, säger folkhälsominister Morgan Johansson.

Tanken är att stoppa det spritrally som pågår där norrmännen köper alkohol i Sverige, svenskarna i Danmark, danskarna i Tyskland och tyskarna i Tjeckien och Polen. Och till våren, då EU-kommissionen skall presentera en ny strategi för att minska alkoholskadorna i EU, kommer skattenivåerna att diskuteras.

Enligt Morgan Johansson kommer de nordiska länderna då att gemensamt driva frågan om en kraftig höjning av minimiskatterna på alkohol, en höjning som måste komma snabbt:

– I sådant fall talar vi om sommaren eller nästa vinter, om vi blir framgångsrika i det som vi nu inleder, säger han.

De nordiska folkhälsoministrarna har också enats om att arbeta för en halvering av införselkvoterna av alkohol och de nya kvoterna skall inte få överskridas. Samtidigt som Norden nu enas om en gemensam alkoholpolitisk strategi står man inför ett dilemma: På EU nivå kommer man att verka för en skattehöjning, men på hemmaplan är skattesänkningar på alkohol högst aktuella.

I slutet på veckan kommer en danska rapport som kommer visa att den danska skattesänkningen på sprit ifjol har varit lyckad, och för Sveriges del är det bråttom, säger Morgan Johansson, men han vill inte säga när en skattesänkning kommer, men att den måste bli kraftig:

– Det gäller att inte göra den för liten, då finns det risk att vi bara blir av med skattepengar, medan vi inte uppnår att bryta handelsresandemönstret. Jag tror inte att det går att hålla stora skatteskillnader mellan våra länder, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".