Fel sätt att kapa vårdköer

Vårdcentralen Planteringens radikala grepp för att slopa köerna gillas inte helt av primärvårdsledningen. I morse berättade vi hur patienterna måste ringa, boka, och komma samma dag. Även om primärvården i Skåne också vill avskaffa långa väntetider, så anser controllern Bengt Ardenvik att de gått för långt på vårdcentralen Planteringen.

– Vårdcentralen har tagit vissa idéer om att jobba utan köer, men som jag ser det så finns det förbättringsmöjligheter, säger han.

Annars är vårdcentralerna i Region Skåne inne på att korta köerna. En femtedel av de drygt 1 100 offentliga vårdcentralerna har genomgått projektet Bra Mottagning:

– Vi har sett goda resultat, och väntetiderna har minskat drastiskt. Vi kan använda administrationstid till sjukvård istället, säger Bengt Ardenvik.

Tanken är att patienterna inte ska kallas, utan själva boka tid. I projektet rekommenderar man tre dagars framförhållning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista