Dag Hammarskjöld firas med konferens

Nästa år är det 100 år sedan Dag Hammarskjöld föddes, och FN: s förre generalsekreterares minne kommer att högtidlighållas, inte minst vid hans egen gård i Backåkra. Även regeringen är med och arrangerar firandet.

Utrikesminister Laila Freivalds förklarar varför det är viktigt att minnas Dag Hammarskjöld:

– Han betydde så mycket för FN och utvecklingen av FN. Detta under en tid när det var mycket kriser i världen. Och det var Dag Hammarskjöld som visade att man kunde åstadkomma mycket med tyst diplomati, genom att tala med människor, säger hon.

Firandet av Dag Hammarskjölds minne kommer ge UD fullt upp nästa år, en konferens om global säkerhet kommer att hållas i Stockholm. En bok om Dag Hammarskölds liv kommer att ges ut, likaså en film. En utställning om Dag Hammarskjölds liv och gärning ska turnera världen runt. En konsert till genaralsekreterarens minne kommer att hållas på FN-dagen i New York. Och på Dag Hammarskjölds födelsedag den 29 juli kommer ett stort arrangemang att hållas på Backåkra.

– Kofi Annan, FN:s nuvarande generalsekreterare kommer hit. Arrangemanget är öppet för allmänheten, det blir kortare tal och mycket musik, för Dag Hammarskjöld var mycket kulturintresserad och älskade musik, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".