Malmö

Stora skillnader på fritidshemmen

1:56 min

Skolinspektionen kritiserar Malmö kommun för att skolorna i staden inte ger barnen likvärdig utbildning. Kritiken gäller även fritidshemmen, där skillnaderna är stora.

Själv är hon gärna där, men kommer kanske att sluta under året och i så fall istället vara mer i stallet där hon rider. På fritids spelar hon gärna biljard på det nya biljardbordet tillsammans med klasskompisarna Erik Gren och Temba Ringdahl. 

I Västra Innerstaden där Mellanhedsskolan ligger är det högst andel barn i Malmös kommunala skolor som går på fritids: 72,4 procent.

– De flesta går på fritids i lågstadiet, väldigt många fortsätter i mellanstadiet, säger Jan Scholander, fritidspedagog på Mellanhedsskolan.

Men i Fosie är det bara knappt 50 procent som går på fritids och på Rosengård bara 36 procent av barnen. Kvaliteten måste höjas för att fler ska vilja gå tycker Skolinspektionen som har en pågående tillsyn av Malmös skolor. Den har hittills lett till skarp kritik från inspektionen.

Ett resultat så här långt är att Rosengård omorganiserar hela sin skolverksamhet. När det gäller fritids tror områdeschefen Serene Rosberg att föräldrarna kommer att märka skillnad snart

– Jag tror att man redan under våren kommer att märka förändringarna. Jag vet att man bland annat på Apelgårdsskolan gjort ett stort arbete för att synliggöra verksamheten för föräldrarna. Det hoppas jag ska kunna ge resultat, säger Serene Rosberg.