Friare tillgång på alkohol i butiker bör minska supandet tror Malmö

Gör det lättare att få tag på alkohol, och överväg att sälja den på fler ställen än bara på Systembolaget. Det är en av synpunkterna i ett förslag från Malmö stad kring hur regeringens handlingsplaner mot alkohol och narkotika bör omformas.

Mats Glans som är projektledare på folkhälsoenheten i Malmö stad, menar att det är nödvändigt eftersom tillgången på illegal alkohol är stor.

– Det tror vi inte är bra eftersom det gör att människor åker till Tyskland och Danmark för att bunkra. Då blir alkoholen lättillgänglig hemma. Gör man det lättare att få tag i alkohol på stan kan det vara så att den totala alkoholkonsumtionen faktiskt sjunker, säger Mats Glans.

Planerna görs om
Regeringens nationella handlingsplan för att förebygga alkoholskador och den nationella narkotikahandlingsplanen gäller till och med år 2005, och nu pågår arbetet med att uppdatera planerna.

Malmö får tycka till
Malmö stad ska som en remissinstans till socialdepartementet ge synpunkter på den nya planen och redovisa vilka insatser som gjorts och vilka resultat som uppnåtts utifrån de tidigare planerna. 

Tjänstemannaförslaget till remissvar behandlas idag, onsdag, vid folkhälso-, vård- och omsorgsberedningen i Malmö, och därefter ska det vidare till kommunstyrelsen.

Regionala skillnader
I svaret står det också att regeringen bör ta hänsyn till att Sverige inte är ett homogent land, när man skapar en ny handlingsplan mot alkohol och narkotika. I Skåne finns till exempel Öresundsbron och det bör tas med i analysen, menar Mats Glans.

– Vi tror att det kan vara på sin plats att de olika regionerna arbetar på olika sätt, säger han.

Det allra viktigaste i svaret är, enligt Mats Glans, att göra ett bra förarbete till handlingsplanen.

– Man behöver sätta sig ner och analysera grunden vad vi har för förutsättningar att bedriva en aktiv alkohol- och narkotikapolitik. Det ser ganska annorlunda ut idag jämfört med bara för 10-15 år sedan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".