Taxehöjning osäker på Skånetrafiken

Det är inte alls säkert att det blir någon taxehöjning i kollektivtrafiken från årsskiftet. Efter regionstyrelsmötet idag finns det tre olika förslag, och det är högst osäkert hur Skånetrafiken ska finansieras nästa år.

Från början har socialdemokraterna drivit linjen att taxan ska höjas med sex procent från årsskiftet. Men samarbetspartierna Miljöparitet och Vänsterpartiet är helt emot en taxehöjning. De vill höja det allmänna bidraget från regionen istället, och hotar lämna samarbetet om socialdemokraterna höjer taxorna.

För att höja temperaturen ytterligare har nu de fyra borgerliga partierna enats om att föreslå att både taxan och regionbidraget ska höjas. Om inte vänstermajoriteten kan enas kan det borgerliga förslaget segra i fullmäktige.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kör hårt med varandra just nu, men regionstyrelsens ordförande, socialdemokraten Uno Aldegren, tror att man kommer överens före fullmäktigemötet om 20 dagar.

Om det blir någon taxehöjning, och i så fall hur stor hur den blir är alltså fortfarande en öppen fråga. Och när höjningen kommer är också osäkert.

Eftersom beslutet kommer så sent så hinner kanske Skånetrafiken inte hinna införa en höjning redan till årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".