Svartspritskrogar mister tillstånd

Illegal spritförsäljning har gjort att tre restauranger i Södra innerstaden i Malmö blivit av med sina spritförsäljningstillstånd. Den sneda konkurrensen gjorde att andra krögare tipsade kommunens tillståndsenhet. Ytterliggare sex krogar är under utredning.

Bakom aktionen ligger ISAK, ett samverkansprojekt mellan myndigheter.

– Vi blev uppringda av restaurangägare som uppvaktats av danska partihandlare att komma till dit och köpa sprit som de sedan skulle kunna sälja på sina egna restauranger. De undrade hur de skulle kunna konkurrera med de restauranger som valde att sälja svartsprit, säger Marie Pauly, chef vid kommunens tillståndsenhet.

Samarbete mellan myndigheter
ISAK-projektet står för ”Införsel Samverkan mellan myndigheter - på krogen” och har sedan april i år gjort tolv gemensamma besök på restauranger i Malmö. Tillståndsenheten i Malmö samverkar med länsstyrelsen, tullen, polisen, skatteverket och Statens folkhälsoinstitut, för att sprida arbetssättet till landets kommuner så småningom.

Fler utredningar pågår
Tre serveringstillstånd har redan återkallats, och ytterliggare sex är under utredning.

– När vi ser alkoholen på krogen måste tillståndsinnehavaren kunna visa att de är lagligen inköpt. Är den inte det saknas fakturaunderlag, säger Marie Pauly.

För kunden kan det vara svårt att veta om det serveras laglig sprit. En drink på krogen motsvarar två flaskor illegalt köpt sprit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista