Företag ställer nykterhetskrav på åkerier

Den lastbilschaufför som körde ihjäl fem personer på E65: an utanför Malmö tidigare i veckan var på väg till ett företaget Sanmina i Forserum, utanför Jönköping. Där har man även tidigare haft problem med berusade chaufförer och till och med bytt åkeri för att komma tillrätta med problemet.

Johan Fridlund är vd för Sanmina i Forserum:

– Vi har tidigare råkat ut för det vid enstaka tillfällen med andra fraktbolag. Det har resulterat i att vi bytt till det här fraktbolaget, och det har fungerat bra tidigare, säger han.

Det var tidigt i går morse som Sanminas vd Johan Fridlund fick reda på att chauffören som orsakade dödsolyckan utanför Malmö, som krävde fem människors liv, egentligen var på väg till fabriken i Forserum. 

Chauffören hade kört fel och gjorde en U-sväng på motorvägen, med förödande konsekvenser.

Sanmina har alltså även tidigare stött på problemet med alkoholpåverkade lastbilschaufförer i sin verksamhet:

De gångerna har personalen på godsmottagningen slagit larm när dom känt att chaufförer luktat sprit.  Och följden har alltså blivit att Sanmina bytt åkeri.

Och i dag sitter alltså systerbolaget i Ungern i samtal med det ungerska åkeriet med anledning av dödsolyckan utanför Malmö:

– Vårt ungerska systerbolag träffar idag det ungerska fraktbolaget, för att diskutera hur man kan förhindra att det händer igen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".