Uppror mot tuffa sparkrav i vården

I sydöstra Skåne gör de lokala sjukvårdspolitikerna uppror mot besparingskraven inom sjukvården. Inför nästa år har sjukvårdsdistriktet Ystad Österlen ett krav på sig att spara 80 miljoner kronor, nästan 10 procent av verksamheten.

Men politikerna är eniga om att så stora nedskärningar inte är möjliga.

– Nej, inte i det här läget som det är nu, säger vice ordföranden i distriktsnämnden, Anki Gauffin (m).

Hon får medhåll av Anne-Maj Råberg (s) som inte heller tror det går att spara 80 miljoner kronor.

– Nej, det är lite för mycket men självklart måste vi sträva efter att försöka spara så mycket som möjligt, säger hon.

Kommer patienterna att märka av detta?
– Ja, det kommer de förmodligen att göra, att det kan bli längre väntetider på vissa saker men vården skall inte försämras.

Mindre vård
Oavsett sparkravet på 80 miljoner kommer utbudet av sjukvården i sydöstra Skåne kommer att minska kraftigt framöver och befolkningen kommer att få längre till sjukvård.

Lönlösa protester
Sjukhuset i Simrishamn kommer att upphöra med planerade operationer. Sjukhuset i Ystad kommer inte längre att vara ett akutsjukhus, och distriktet får inte som de andra en läkarbemannad akutbil. Politikerna har protesterat internt i sina partier, men det har inte hjälpt.

– Jag är ny men jag kan känna att det är svårt att få gehör ibland. Det går bra att diskutera och de lyssnar men sedan att få igenom det man vill är kanske inte alltid så lätt, konstaterar Anne-Maj Råberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".