Sydkraft granskas av Konkurrensverket

Sydkraft granskas av Konkurrensverket som vill undersöka om de har ingått avtal med andra kraftbolag om att dela upp naturgasmarknaden mellan sig på ett olagligt sätt.

Rolf Larsson är byråchef på Konkurrensverket och säger så här om resultatet:

– Det är alldeles för tidigt att säga ännu. Gruppen sitter som bäst och tittar på det som kommit in, sedan får man stämma av med vad lagens sätter som gränser, säger han.

I början av oktober fick Öresundskraft med huvudkontor i Helsingborg och det danska företaget Dong, besök av Konkurrensverket i en så kallad gryningsräd.

De misstänktes för att ha delat upp naturgasmarknaden mellan sig.

De fick klartecken från Stockholms tingsrätt att granska deras papper, och slog till i en så kallad gryningsräd mot Öresundskraft, och kunde ta med sig dokument därifrån. Det danska Konkurrensverket slog samtidigt till mot Dong. 

– Där talade man i allmänhet om en överenskommelse, som inte nödvändigtvis behövde finnas nedtecknat, säger Rolf Larsson.

Där kunde det röra sig om hemliga handlingar och PM.

Men Konkurrensverket fick inte tillstånd av Stockholms tingsrätt att på plats granska Sydkraft, eftersom det man sökte, enligt en uppgiftslämnare, fanns i ett avtal. Det avtalet har nu skickats till Konkurrensverket, och där framgår att Öresundskraft lovar att begränsa sig till Helsingborgsområdet.

Och utredningen om de tre kraftbolagens affärer fortsätter:

– Det handlar om att läsa avtalen, stämma av med företagen, få förtydliganden och sedan stämma av med de gränser som lagen sätter.

Men vad som eventuellt döljer sig i Sydkrafts papper och datorer vet inte Konkurrensverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista