Lastbilschaufför häktad efter olycka

Den lastbilschaufför som är misstänkt för brott i samband med olyckan på E 65:an i tisdags, där fem personer omkom, häktades idag vid tingsrätten i Trelleborg. Han är på sannolika skäl misstänkt för Grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik, och grovt vållande till annans död.

Den ungerske lastbilschauffören förs in i rättssalen inför ett stort pressuppbåd iklädd ett blått häktesställ. Han har grått hår och grått skägg. Hans ansikte är rött, och han ser trött och skamsen ut. Jan Svenning är chaufförens advokat:

– Han mår naturligtvis dåligt. Han är medveten om vad som har hänt, han tycker att det är gräsligt. Han erkänner grovt rattfylleri, resten minns han inte. Han kommer ihåg att han fick bromsa in hastigt, och att han sedan greps av polisen, säger han.

Vid brottsplatsundersökningen hittade polisen både fulla och tomma ölburkar i chaufförens hytt. Enligt ett preliminärt utandningsprov så hade han vid olyckstillfället i tisdags kväll mellan 1,6 och 1,8 promille alkohol i blodet. Polisen hittade också tabletter i förarhytten, tabletter som chauffören säger är värktabletter. Åklagare Anders Lethin säger att han kommer yrka på ett långt fängelsestraff, och advokat Jan Svenning tror inte att hans klient kommer klara sig undan fängelse:

– Det är klart att det blir fängelsestraff, hur långt vill jag inte diskutera nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".