Stor polisinsats vid upplopp på anstalt

Ett upplopp som utbröt på fredagskvällen på kriminalvårdsanstalten i Vä utanför Kristianstad är nu över. Det var omkring femton interner som barrikaderat sig inne på en avdelning. De slog också sönder inredning på anstalten. Vid tiotiden tog sig polisen in i lokalen och fick kontroll över situationen.

Oroligheterna på avdelningen började redan under fredagseftermiddagen och handlade bland annat om klagomål på maten.


Under kvällen urartade det till ett upplopp, där flera interner förskansade sig i ett uppehållsrum och började förstöra inredningen på avdelningen.


Ett stort antal polispatruller kallades till Väanstalten och polisen försökte först förhandla med internerna. Vid tiotiden bestämde man sig för att skicka in en piketstyrka från Malmö som fick slut på upploppet.


Enligt polisen fanns det risk för rymningar, eftersom några av internerna försökte forcera fönster. En intern hade tidigare tagit sig ut genom ett krossat fönster till rastgården, där han genast fångades in av fängelsepersonal. Under kvällen gav två andra interner upp frivilligt.

På avdelningen sitter förstagångsförbrytare mellan 18 och 21 år gamla. Ingen ur personalen ska ha skadats, men däremot finns det uppgifter om att någon av de intagna kan ha skadats under upploppet.

Länsvakthavande vid Skånepolisen säger att elva av internerna är misstänkta för våldsamt upplopp. Sju av dem sitter nu i arresten i Kristianstad, de andra fyra är utplacerade på andra håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".