Landskrona kartlägger strålning

Landskrona kommun tänker nu kartlägga hur mängden strålning, skapad av bland annat elledningar och radiosändare, ser ut i kommunen. Orsaken är att människor med elöverkänslighet lättare ska kunna välja var man ska bosätta sig.

Tomas Persson som är ordförande i elöverkänsligas förening i Skåne är positiv till projektet.

– Om man inte gör en kartläggning, så kan man råka hamna på ett ställe där det är som värst. Det är ofta som TV-master, 3G-master och kraftledningar råkar samverka, säger han.

Exakt hur en sån här kartläggning ska gå till är det ingen som vet utan det ska man också undersöka. Det som satte igång diskussionerna om en kartläggning var en motion från miljöpartiet i Landskrona som ville skapa en helt elfri zon i kommunen. Men det går inte, anser det socialdemokratiska kommunalrådet Marita Larsson:

– Det finns mycket som man inte kan slå fast i en detaljplan. Strålning kommer från så många håll. Vi ser det inte som möjligt att detaljplanera en frizon, säger hon.

Och inte heller Tomas Persson från de elöverkänsligas förening ser en elfri zon i Landskrona som en möjlighet. Däremot tycker föreningen att man borde kunna skapa en riktigt bra zon i landet, dit de med svårast problem kan flytta.

– I förbundet i hela Sverige handlar det om drygt 2000 elöverkänsliga, i Skåne knappt 300, och vi bor utspridda. Så skulle man göra en elfri zon kring oss så blev det kring hela Skåne. Så mer än en elfri zon kan man nog inte skapa i Sverige, men då kan man göra den desto bättre, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista