Karin Svensson Smith (v)

Sprickan inom vänsterpartiet allt tydligare

Förnyarna inom vänsterpartiet, den grupp som kallar sig Vägval vänster, har startat en ny lokalförening i Göteborg. Den första lokal föreningen skapades i Skåne i somras.

Riksdagsledamoten och Vänsterpartisten Karin Svensson Smith från Lund är vice ordförande i Vägval vänster vet inte om menigskiljaktigheterna går att överbrygga.
– Jag vet inte om det går att överbrygga eller inte men på lång skikt så tror jag att det är en omöjlig uppgift att förena de mer kommunistiska och gammeldags principerna med det som jag bland annat står för.

Vid vänsterpartiets kongress i februari i år vann de så kallade traditionalisterna med partiledaren Ohly i spetsen över de mer reformvänliga vänsterpartisterna och traditionalisterna tog över de flesta platserna i partistyrelsen. Det ledde till att förnyarna startade förreningen vägval vänster och menigskiljaktigheterna inom vänsterpartiet har sedan dess varit stora.

I somras startades en lokalförening för vägval vänster i Skåne och nu har en startats i Göteborg.

Som svar på det här har vänsterpartiet kallat till rikskonferens den 4 december. Men vad som ska diskuteras där vet inte Karin Svensson Smith:
– Den dagordningen håller partiledningen i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista