Dammfriskolan i Malmö bombhotad

Dammfriskolan i Malmö tog tidigt på tisdagsmorgonen emot ett bombhot. Polisen kallades till platsen, men inga fynd har gjorts som tyder på att hotet var äkta. Trots det valde skolan att skicka hem eleverna.

Majbritt Dyberg är rektor på Dammfriskolan:

– Polisen gjorde inte bedömningen att det var ett reellt hot, men i perspektivet av att vi hade två bränder här igår, en på dagen och en på kvällen, så gjorde jag bedömningen att vi skulle utrymma skolan och skicka hem eleverna, säger hon.

Det var strax före klockan åtta i morse som biträdande rektor tog emot ett samtal på sin mobiltelefon från en ung man som sa att det fanns en bomb på skolan. Igår drabbades skolan av två bränder och det bidrog att skolan såg allvarligare på hotet än vad polisen gjorde, och man valde att skicka hem eleverna.

Enligt polisen är hot mot skolor inget ovanligt, utan sker med jämna mellanrum. Det svåra är att bedöma om hotet är allvarligt eller bara ett skämt från elever. Ett hot kan också trigga andra elever att göra likadant, speciellt om händelsen får stort genomslag i media. Därför försöker polisen tona ner liknande fall om de gör bedömningen att det inte ligger allvar bakom hoten.

Men Dammfriskolans rektor väljer ändå att se allvarligt på morgonens hot, särkskilt efter händelser som i våras där en elev planerade ett attentat mot Slottstadens skola.

– Självklart, eftersom Slottstadens skola ligger i samma stadsdel, så vi har pratat mycket om det i vår ledningsgrupp, säger Majbritt Dyberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".