Ingen ändring av vallistor

Mansdominansen på vänsterpartiets vallistor i Skåne kvartstår. Det står klart efter ett möte på måndagskvällen mellan partiledaren Gudrun Schyman och vänsterpartiets distriktsstyrelse.
Trots att listorna nästan helt domineras av män står distriktstyrelsen fast vid sitt beslut, ett beslut som Gudrun Schyman ser som ett misslyckande för partiet. Striden mellan vänsterpartiet i Skåne och partistyrelsen blossade upp efter att listorna inför höstens val fastställdes nyligen. Nio av de tio toppnamnen på vallistor i Skåne är män och det är bara män som toppar de fyra riksdagslistorna. - Det är det ju ingen som är nöjd med det. Överallt i partiet i alla valkretsar har vi inte mäktat i partiet att också få kvinnor som står överst på våra listor, säger Gudrun Schyman. Hon förstår om folk ställer sig frågande inför mansdominansen i ett uttalat feministiskt parti och det gör att Skånes partidistrikt nu måste jobba hårdare med kvinnofrågor, men den synpunkten skall inte ses som ett krav från partistyrelsen. - Nej, partistyrelsen agerar inte i form av krav, säger Gudrun Schyman. Men det var just tonen i det brev från vänsterpartiets Lars Ohly och kravet på en ny valkonferens som retade upp det skånska partidistriktets styrelse. - Jag blev ju lite vrång när jag får ett brev där Lars Ohly krävde, det gillar jag inte. Det är ju våra medlemmar som ska kräva, säger Kjell Kvist vänsterpartiets distriktsordförande i Skåne.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".