Foto Torbjörn Bladh

Sju skåneområden lämpliga för vindkraft

Sju områden i Skåne anses som särskilt lämpliga för att bygga vindkraftverk på. På land är det områden i Getinge, Skabersjöby, Östra Ingelstad och Trolle-Ljungby som pekas ut. Till havs är det tre större områden. Ett söder om Falsterbo och sydväst om Trelleborg omkring tio kilometer ut i havet, och ett område ligger rakt söder om Skurup, och ett ligger i Hanöbukten.

Energimyndigheten har beslutat om att dessa områden ska anses särskilt lämpliga att bygga vindkraftverk på.

- De områden där det blåser särskilt bra och uppfyller vissa andra kriterier som Energimyndigheten har fastställt, säger Carl-Ivar Stahl som är handläggare där.

Att ett område anses vara av riksintresse för något betyder att det intresset alltid tas i stark beaktning och påverkar verksamheten i områdena. Men det är upp till kommunerna att planera för områdena i detalj och olika intressen ska vägas mot varandra. Vem som helst kan ansök om att bygga vindkraftverk på de nu utsatta områdena, men tanken är att det inte bara ska bli nåt enstaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".