Få kvinnor i skånsk kommunpolitik

Det finns få kvinnor i kommunpolitiken. Det visar en granskning som Landstingsförbundet, Kommunförbundet och Justitiedepartementet gjort.

I de skånska kommunerna är i genomsnitt 37 procent av de förtroendevalda politikerna kvinnor. Inte en enda av Skånes kommuner når upp till en helt jämn könsfördelning, Bromölla når längst med 45 procent kvinnliga politiker. Annars är det just i småkommunerna som det är kämpigt med jämställdheten.

Värst i små kommuner
Särskilt dålig könsfördelning har Svedala, Perstorp, Klippan och Örkelljunga, där når andelen kvinnor i kommunpolitiken bara precis når över 30 procent.

Bäst i storstäder
Storstadskommunerna Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad har generellt en högre kvinnorepresentation jämfört med övriga skånska kommuner. Helsingborg är bäst med 44 procent.

Oftare i mjuka nämnder
Författarna bakom rapporten konstaterar också att kvinnor oftare sitter med i så kallat mjuka nämnder, som till exempel barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden medan män ofta sitter i hårda nämnder som till exempel byggnadsnämnden.

Andra beslut
Många av dem som Sveriges Radio har talat med är överens om att det kan bli andra beslut som fattas och att det definitivt blir andra frågor som diskuteras när det blir fler kvinnor i politiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".