Malmö

Malmöåklagare får stöd från riksåklagaren

1:37 min

Riksåklagaren Anders Perklev besökte Malmö idag på grund av den senaste tidens dödsskjutningar. Syftet var att ta reda på vad åklagarkammaren i Malmö kan komma att behöva för stöd, nu när polisen fått allt mer resurser och därför väntas lösa fler brott.

Han sa idag att de kommer följa utvecklingen och att  Malmö kan få mer resurser, om det behövs.

– Vi är beredda som myndighet att stärka Malmökammaren med resurser i den mån det behövs.

Men exakt hur den förstärkningen skulle kunna se ut är osäkert idag enligt Anders Perklev, det gäller att följa utvecklingen.

– Vi måste följa det här på sikt, vi vet ju inte riktigt hur det kommer att se ut. Antingen kan andra kammare hjälpa till med vissa ärenden eller så förstärker man personalmässigt, men exakt hur det ser ut får vi se.

Att man flyttar över ärenden så andra åklagarkammare hjälper till är inget ovanligt, det görs redan idag säger riksåklagaren. Men själva domstolsförhandlingarna ska vara på den plats där brottet begåtts, alltså i Malmö i de här fallen. Anders Perklev underströk även att man inte ska forcera utredningarna utan att den senaste tidens dödsskjutningar ska ha samma rättsäkerhet som alla andra brott.

– De här grova brotten ska lösas med precis samma höga krav på rättssäkerhet som alla andra ärenden. Det finns ju inget utrymme att ta några genvägar här.

Men i dagsläget menar riksåklagare Anders Perklev att åklagarkammaren i Malmö redan har bra förutsättningar att jobba med alla ärenden.

– Kammaren är väl organiserad och väl förberedd för att hantera de här ärendena, här finns ett flertal specialiståklagare och en hög kompetens. Så på det sättet tycker jag att det finns goda förutsättningar för goda förutsättningar för arbetet.

Idag sa Anders Perklev också att hjälpen till Malmö åklagarkammare skulle kunna komma mycket snabbt om det behövs.

– Nu är vi ju en myndighet och det innebär att vi snabbt kan agera om det behövs.

Karin Fallenius

Ekot i Malmö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.