Stark högkonjunktur på gång vid Öresund

Det går bättre för Öreseundsregionen än för övriga Sverige, visar en ny undersökning gjord av statistiska centralbyrån. Kontakterna mellan företag på båda sidor sundet och arbetspendlingen över bron ökar.

.- Jag tycker man ser en snabb och bred konjunkturuppgång i hela Öresundsregionen, säger Bo Sandén som är analytiker på SCB.

Tusen företag på båda sidor om sundet har deltagit i undersökningen och visar att konjunkturuppgången är starkare i Köpenhamnsområdet jämfört med övriga Danmark och uppgången är starkare i Skåne jämfört med övriga Sverige.

Detaljhandeln blomstrar
Det är framför allt detaljhandeln och konsultverksamheter som blomstrar. Enligt SCB:s analytiker det ett tydligt resultat av Öresundsbron. En stor andel av företagen talar om nyanställningar, men det är inget som ännu kan utläsas i arbetslöshetsstatistiken.

Pendlingen ökar
Antalet personer som varje dag pendlar med bil eller tåg till jobb i Danmark är idag uppe i över 6 000 och flyttlassen från Danmark fortsätter att rulla över bron.

- För fyra-fem år sedan var det bara 500 danskar som flyttade över varje år, nu är det 2500-3000 personer. Det är en tydlig effekt av bron, säger Bo Sandén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".