Malmö

Fler väljer att berätta för polisen

1:36 min

Trots att Malmöpolisen fått massiv hjälp från Rikspolisstyrelsen med utredningarna kring de många dödsskjutningarna i Malmö, så har polisen ännu något genombrott skett i utredningarna. Men de tycker ändå att de gör ett bra jobb.

- Den bilden som ibland ges av att polisen inte gör något och står bredvid, den tycker vi är helt felaktigt.  Vi jobbar mycket målinriktat och jag har många kollegor som gör ett bra jobb, säger Mattias Sigfridsson, processledare för polisens projekt "Fokus Malmö".

”Fokus Malmö” är en del i polisens arbete för att göra Malmö till Sveriges tryggaste storstad. Bland annat så jobbar man med en lista där polisen varje vecka listar de mest brottsaktiva personerna i kommunen. Just nu finns det 72 personer - bara män – på listan.

Kriminella störs men minskar inte sin verksamhet

Personerna på listan blir som polisen säger ”störta” när de visar sig på gator och torg. Under den senaste månaden har polisen exempelvis beslagtagit 14 vapen vilket är dubbelt så många som en vanlig månad.

Av de 72 personerna på listan har 20 på listan blivit misstänkta för nya brott och en av dem sitter nu häktad misstänkt för grovt vapenbrott.

Även fast polisen inte gjort några genombrott i mordutredningarna så märker polisen i Malmö av en tydlig attitydförändring hos både kriminella och allmänhet. Fler väljer att berätta vad de sett och hört där det begåtts brott, berättar Linda Haddemo, informationsansvarig hos polisen i Malmö.

- Jag tror att många Malmöbor är trötta på det som hänt och man vill hjälpa till. Hela samhället vill hjälpa till för att komma till rätta med den kriminalitet som finns i stan.

Hur är det inom de kriminella grupperna, pratar de också med er?

- Ja, tydligen så finns det även mer öppenhet där.

Även fast fler pratar och att polisen gör fler och större beslag hos de kriminella märks ändå ingen minskad kriminell aktivitet i kommunen.

- Nä det kan jag inte säga att jag har någon bild av, de rör sig lika mycket i offentligheten som tidigare, säger Mattias Sigfridsson.

Sedan 3 januari har polisen gjort 40 husrannsakan i bostäder, 260 bilar, 700 visitationer. 52 personer är skäligen misstänkta för bland annat narkotikabrott eller ringa narkotikabrott. En är häktad för grovt vapenbrott.

Tobias Wallin

tobias.e.wallin@sr.se
040-666 55 31

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.