Lagerhuset i Eslöv fall för Pagrotsky

Inom kort kan det komma en lösning på hur renoveringen av Lagerhuset i Eslöv ska finansieras. Det blir med stor sannolikhet en av de första frågorna som den nya chefen för kulturdepartementet, Leif Pagrotsky, får på sitt bord.

Ärendet med det gamla spannmålsmagasinet har hängt med i flera år. Eslövs kommun ville bygga bostäder på tomten och hade redan tagit beslut om att huset skulle rivas när Riksantikvarieämbetet (RAÄ) protesterade och beslutade för två år sedan att huset skulle bevaras och bli så kallat ”nationellt kulturarv”.

Speglar livsmedelspolitik
RAÄ ser lagerhuset som en symbol för den reglerade livsmedelspolitik som fördes i Sverige från 1916 till slutet av 1990-talet. RAÄ anser att byggnaden ska gå över i statlig ägo, men det kommer att kosta en väldig massa pengar att renovera den och ärendet har nu en längre tid legat hos Kulturdepartementet som ska fundera över finansieringen.

Inga pengar
På departementet säger man nu att man bara ska låta den nya chefen - Leif Pagrotsky - landa på sin stol efter regeringsombildningen, sedan får han ta sig an ärendet, och för honom kommer det då att handla om att diskutera med finansdepartementet om pengar, eftersom kulturdepartementet själva inte har några pengar till sånt här.

Jobb för ny minister
I veckan har också den moderata riksdagsledamoten Christina Husmark-Persson från Svalöv engagerat sig genom att ställa en fråga till ministern om när det kommer nåt beslut. Husmark - Persson har själv besökt byggnaden tidigare.

- Det ser för anskrämligt ut. Dessutom är det farligt eftersom byggnaden förfallits så. Man måste få ett besked snart, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".