Insmugglade hundar kan ha rabies

Jordbruksverket varnar nu för en ökande illegal handel med hundvalpar. Riskerna för att hundarna, som ofta är i dåligt skick, bär på rabies och annan smitta är stor.

My Sahlman är chef för art- och smittskyddsenheten på jordbruksverket:

– Vi har ingen klar överblick men det har ökat, det finns en stor marknad för illegala hundar, säger hon.

Tullverket gör också bedömningen att den illegala handeln med hundar ökar och i onsdags greps fem personer vid Öresundsbron då de försökte smuggla in 14 hundar. Det är framför allt små hundraser som chiaua, spets, pekines och mops som smugglas in i landet. Priset för en valp ligger runt 10 000 kronor:

– Man vet ingenting om den här hunden man köper, och de kommer ofta från länder där det förekommer rabies, säger My Sahlman.

Hundvalparna är ofta i dåligt skick och den olagliga införseln upptäcks många gånger då de nya ägarna måste uppsöka veterinär, ett annat problem för de som köper insmugglade hundar är att hundvalpar bits:

– Blir man biten måste man vaccinera sig omgående, säger My Sahlman.

Förutom rabies så kan hundarna bära på hundpest, valpsjuka och dvärgbandmask, och just dvärgbandmasken är speciellt farlig då det är en parasit som kan överföras från hund till människa och orsaka leverskador. Illegal handel med hundvalpar är en lönsam bransch, men den går att stoppa:

– Om folk slutar köpa okända valpar så är mycket vunnet, både ur smittskyddssynpunkt och ur djurskyddssynpunkt, säger My Sahlman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".