Malmö

FP: Låt polisen provocera fram brott

1:34 min

Polisen ska få provocera fram brott för att säkra bevis. Det var ett av de förslag som presenterades av folkpartiet idag för att lösa problemen kring den senaste tidens våldsbrott i Malmö.

– Polisen ska kunna provocera fram bevis. Jag brukar säga att det ska vara möjligt för polisen att köpa narkotika för att bevisa att någon säljer. Däremot ska polisens försöka undvika att sälja narkotika. Polisen måste kunna provocera fram bevis för brott som ändå skulle ha begåtts, men inte skapa nya brott.

Hur rimligt är det att brottsförebyggande myndigheter ska begå brott?

– Vi har en sådan situation där det är svårt att nå in högre i näringskedjan i den grova kriminella verksamheten. Så det är viktigt att man jobbar med möjligheten att få fram bättre och säkrare bevis.

Efter den senaste tidens våldsbrott har representanter från de politiska partierna vallfärdat till Malmö för att presentera åtskilliga lösningar på problemet och i dag var det alltså folkpartiets tur. Det var en lång lista som lades fram.

Förutom att polisen ska kunna provocera fram brott i jakt på bevis, vill de bilda en skånsk samordningsgrupp mot illegala vapen. De vill att regeringen ser över varför utländska förbrytare inte utvisas och skärpa lagstiftningen kring det. Dessutom vill de ta i med hårdhandskarna mot unga brottslingar, bland annat med en speciell domstol för unga.

Folkpartiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson menar att kriminella ofta stiftar egna lagar och det måste stoppas.

– Då tror jag att man måste börja tidigt. Det är inte så att de personerna som ägnar sig åt mord begår sina första brott. De började någon gång. De började tidigt, inte sällan med personrån.