Gamlas behov ställs mot varandra

I ett nytt forskningsprojekt ska äldreomsorgen i Skåne ses över. Insatserna som kommer gamla och sjuka till del ska ställas mot varandra, och sen rangordnas i en prioriteringslista. Och en del gamla kan därför få mindre hjälp i framtiden.

- Man kan ju inte utesluta att ett sådant här prioriteringssystem innebär en viss omfördelning - men i så fall utifrån de principer som gäller för ett solidariskt välfärdssystem, säger Christer Neleryd projektledare på Forskning och Utveckling Skåne.

Gamla och äldre får ju många olika insatser. Hjälp med mat och hygien, såromläggning och smärtlindring, städning och inköp, och på vissa håll fortfarande promenader och utflykter.

Nu ska sju kommuner i Skåne tillsammans med FoU Skåne och PriortieringsCentrum i Linköping går igenom alla insatser och skapa ett system för prioriteringar.

Dels så att hjälpen kommer de som bäst behöver den.

Dels så att man väljer insatser som gör störst nytta.

Och då kan det bli så att till exempel ett besök till en konsert prioriteras framför en städning.

- Det kan ju tänkas att när man gör en inventering att man ser att här är insatser som har väldigt stor betydelse för enskilda individer som har en stor hälsoförebyggande effekt. Och i så fall så skulle ju en sån insats komma högre upp på listan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista