Vellinge

P-vakter ska råda bot på parkeringskaos

1:19 min

På onsdag dyker de allra första parkeringsvakterna upp i Vellinge kommun. Framförallt runt stortorget i centrum har problemen med felparkerade bilar blivit allt större. Och efter klagomål från flera håll har kommunen nu valt att anlita parkeringsvakter.

Gunnvi Persson som ofta kör till torget för att handla tycker det är en bra idé med de nya parkeringsvakterna.

– Jättebra, så det blir ordning och reda, det är djungelns lag som råder här, bilarna parkerar på alla dess håll och kanter säger Gunnvi Persson.

Bilar som ställer sig olovligen på parkeringsplatser som är avsedda för handikappade och att man parkerar både på trottoarer och övergångsställen är enligt kommunen inget ovanligt.

Parkeringsvakterna som anlitats ska sköta parkeringsövervakningen på alla kommunala gator och parkeringar. Men framför allt vid torget i centrum där p-syndarna härjar som mest.

Fram till nu har det varit polisens uppgift att hålla efter felparkerade bilar, men de har varken haft tid eller resurser till det arbetet, och efter påtryckningar har nu kommun valt att skärpa tonläget. Anette Bengtsson, trafikingenjör på Vellinge kommun hoppas att parkeringsvakterna får Vellingeborna att varje fall skärpa sig något.

– Både handlarna och handikapporganisationerna har upplevt att man beter sig lite slarvigt.

Tror du det här kommer att fungera då?

- Det är säkert en del som tänker att äsch 300 är väl inte så farligt de gånger de får böter, men generellt tror  vi får en skärpning.