Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Social turism ännu inget problem

Ännu är det för tidigt att säga om de öppna gränserna mot de nya EU-länderna har blivit det stora problem som många befarade. De som sökt uppehållstillstånd är inte fler än tidigare, med de som jobbar svart i Sverige är fler än tidigare, enligt migrationsminister Barbro Holmberg.

Den sociala turismen, det vill säga att människor från de nya EU-länderna skulle komma till Sverige för att utnyttja det svenska välfärdsystemet, som statsminister Göran Person varnade för i våras verkar ha uteblivit. Enligt statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, så har hittills bara fyra personer ansökt om att få rätt till svensk arbetslöshetsersättning, genom att tillgodoräkna sig arbete i ett av de tio nya medlemsländerna, och även antalet människor som ansökt om uppehållstillstånd är lågt.

Under några veckor i våras var frågan om övergångsregler den hetaste i landet. Socialdemokraterna med migrationsminister Barbro Holmberg i spetsen föreslog att Sverige skulle införa övergångsregler medan borgarna var emot förslaget. Det var också under den debatten som Statsminister Göran Persson myntade uttrycket social turism, men förslaget om övergångsregler gick inte igenom i Riksdagen och den 1 maj öppnades Sveriges gränser

Men intresset för att komma till Sverige verkar inte vara så stort i Östeuropa som politikerna befarade i våras. Enligt siffror från Migrationsverket så har bara 590 personer från de nya medlemsländerna ansökt om uppehållstillstånd i Sverige sedan 1 maj. Det blev en liten ökning just när gränserna öppnades i maj, men efter det har siffrorna legat på ungefär samma nivå som innan EU-utvidgningen.

Men migrationsminister Barbro Holmberg tror att det är för tidigt för att säga om debatten om övergångsregler var överdriven.

– Jag sa väldigt tydligt i debatten i våras att det kunde bli problem, inte att det skulle bli problem, säger hon

Officiellt har det inte kommit så många, menar Barbro Holmberg, men hon varnar för att det skett en inofficiell invandring från öst.

– Vi har sett en antydan till en ökning när det gäller svartjobb efter 1 maj, och det är ett problem, säger Barbro Holmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".