Vaktbolag vaktar misstänkt smugglare

Idag kommer domen mot tre personer som för snart ett år sedan försökte smuggla in 12 kilo amfetamin i Sverige via Helsingborg. Men en av de häktade har satt kriminalvården i Helsingborg på prov under den långa häktningstiden. Mannen är rullstolsbunden och har kostat 2,9 miljoner kronor i speciella åtgärder.

Orsaken är att mannen med sitt handikapp inte kan vara i det vanliga häktet utan har i stället varit placerad på ett vårdhem, med ett vaktbolag som bevakar honom dygnet runt. Häktestiden, drygt tio månader hittills, har kostat kriminalvården 9284 kronor per dygn, totalt alltså 2, 9 miljoner kronor från mitten av december förra året till idag. Och den stora delen 7850 kronor per dygn läggs på dygnetruntbevakning som köps in från ett vaktbolag, eftersom man valde att inte använda häktets egen personal.

Utredningen drog ut på tiden och därför har även kostnaderna blivit höga. I efterhand konstaterar dock kriminalvården att det hade blivit billigare att bygga om det vanliga häktet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".