Malmö

Volontärer bjuder äldre på promenad

1:40 min

Malmös äldre ska få mer hjälp och sällskap för att gå ut och röra på sig oftare. Promenadgrupper startar nu via Frivilligcentra Malmö, som kommer att skicka volontärer till två äldreboenden i staden.

– Vi kommer att starta på Blomstergården i Oxie och Gyllebogården i Västra Innerstaden. Det är de boenden som i dag hört av sig till oss, säger projektledaren Alexandra Fritzon.

Frivilligcentra Malmö, som förmedlar kontakt mellan föreningar och volontärer, drog igång sin verksamhet år 2009. Sedan dess har runt hundra volontärer slussats vidare varje år till föreningar som exempelvis hjälper äldre personer, eller som stöttar elever med läxhjälp.

De som engagerat sig har bland annat gjort hembesök hos äldre, men nu finns det alltså även behov av att ha promenadkompisar på äldreboenden.

– Vårdpersonalen promenerar givetvis med de äldre i grupp, men eftersom så många kanske sitter i rullstol på de boenden som vi har haft kontakt med kanske det inte kan ske så ofta som man vill, säger Alexandra Fritzon.

I kväll hålls ett första möte, en så kallad frivilligfika, för dem som är intresserade av att engagera sig i promenadgrupperna. Ett tjugotal har redan anmält sig.

– Många nyanlända till Sverige och många internationella studenter tyckte att det här skulle vara ett ypperligt tillfälle att också öva sin svenska.

I mars ska de första promenadkompisarna börja gå med äldre från Blomstergården. Tanken är att volontärerna ska promenera två gånger i veckan, och är det dåligt väder ska man istället fika och spela spel. Men innan grupperna drar igång ska de först få utbildning.

– Där får alla frivilliga komma och få utbildning av både mig, men också från Blomstergårdens personal och gå en runda för att hitta nya promenadvägar.