Otillräckliga bevis på mordplaner

Åklagaren inte kan visa att den 17-åring, som sedan en vecka suttit häktad för stämpling till mord, verkligen har planerat att utföra ett attentat i Malmö.

Förra veckan häktades17-åringen som skäligen misstänkt för stämpling till mord. Det är den lägsta misstankegraden.

17-åringen är samme man som i våras ställdes inför rätta misstänkt för att ha planerat ett bombdåd mot Slottstadens skola i Malmö. Då friades han från misstankarna, och tingsrättens rådman ansåg att Jönssonligan troligen var bättre på att planera än 17-åringen.

I förra veckan blev han alltså intressant igen för polisen och har sedan dess suttit häktad. Men idag står det alltså klart att också den här gången saknar polis och åklagare bevis för att 17-åringen verkligen har haft attentatsplaner på gång.

Men mannen kan ändå komma att bli kvar i häktet. Han är nämligen också på sannolika skäl misstänkt för bilstöld och olaga tvång, och för dessa misstankar kan det fortfarande finnas skäl till omhäktning av mannen.

Omhäktningen kommer i så fall att ske på måndagseftermiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".