Nya krav på övergångsregler

Svartjobben i Skåne har ökat efter att östländerna kom in i EU, och många utländska arbetare söker sig till byggbranschen. Övergångsregler för medborgare från de nyblivna EU-länderna från öst borde införas, anser fackförbundet Byggnads.

–Framförallt har man märkt att det kommer hit företag, och det tecknas ju en del avtal med större företag, så det har blivit en ökning, säger Ingemar Kvistenberg, ordförande för fackförbundet Byggnads i Helsingborg.

Men hur kan ni kontrollera att det är så?

Det märks att det kommer hit företag och att svenska företag anställer polska arbetare, säger Ingemar Kvistenberg.

Av utländska arbetare som söker F-skattsedel i Sverige är hela 60 procent byggnadsarbetare. Näst största branschen är jordbruk med åtta procent, så frågan är varför just andelen byggnadsarbetare är så stor.

–Det kan vara så att de kan göra snabba pengar. De kör runt och letar jobb, och på något sätt är det en rätt så fri marknad, säger Ingemar Kvistenberg.

Fackförbundet Byggnads var mycket positiva till att införa övergångsregler för medborgare från de nya EU-länderna när frågan debatterades i våras. Socialdemokraterna lade också fram idén, men riksdagen röstade emot förslaget, och övergångsreglerna blev aldrig realiserade.

Ingemar Kvistenberg både tror och hoppas att övergångsregler ska kunna införas för att kunna få kontroll över arbetsmarknaden inom byggbranschen.

–Möjligheten finns ju, om det kommer upp nya indicier och nya krav, så kan de säkert ta upp frågan igen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".