Malmö öppnar center för prostituerade

Ett center för prostituerade kvinnor ska öppna i Malmö efter årsskiftet. Med ekonomisk hjälp från regeringen ska kvinnorna nu lättare kunna ta sig tillbaka till samhället. 

Mats Sundbeck är projektledare vid Malmö stad:

– Det är en del av Malmö kommuns samlade strategi för att hjälpa gatuprostituerade. En socialsekreterare, en sjuksköterska och en läkare ska bistå med samtalsstöd, medicinsk behandling och en snabb hjälp in i systemet, för ekonomiskt bistånd, studier och bostad. Det ska bli ett lättillgängligt center dit man kan komma utan remiss, säger han.

Projektet som har beviljats fyra miljoner kronor från regeringen kommer att pågå under två år. Och förutom att ge hjälp åt de utsatta kvinnorna vill man även kartlägga hur utbredd prostitutionen i Malmö är. Idag är ett drygt hundratal gatuprostituerade kända. Utöver detta kommer ett okänt antal prostituerade på restauranger, hotell, svartklubbar, egna mottagningar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".