Trelleborgs hamnplaner i miljödomstol

Idag inleddes miljödomstolens förhandlingar angående en expansion av Trelleborgs hamn. Trelleborgs hamn AB vill bygga ett helt nytt färjeläge öster om de som finns idag. De vill också bygga om två av de befintliga färjelägena som används idag och planer finns för att bygga en ny kombiterminal. Allt till en kostnad av 175 miljoner kronor.

Leif Borgemark är vd för Trelleborgs hamn:

– Vi kan förvänta oss en ökad handel med östra Europa, säger han

Vid miljödomstolens förhandlingar i Trelleborg idag fanns representanter från flera berörda myndigheter, bland annat Trelleborgs kommun, fiskeriverket och räddningsverket och från länsstyrelsen. Men det var nära att det inte ens blev några förhandlingar. Länsstyrelsens representanter ansåg att det fanns hinder för en huvudförhandling. Carola af Klinteberg är miljöhandläggare på Länsstyrelsen.

– Vi tycker inte att det finns tillräckligt med material, om utsläpp från fartygen buller från den nya terminalen och avfallsfrågorna, säger hon.

Miljödomstolens förhandlingar fortsätter i Trelleborg imorgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".