Ny metod ska göra slut på stanken

Lukten från hanteringen av slakteriavfall från Krutmöllan i Kävlinge ska försvinna. Klagomålen från kommunen och allmänheten på lukten från Konvex anläggning, där 80 000 ton slaktavfall behandlas varje år, har varit många genom åren. Nu kan företaget ha kommit på en lösning.

–Vi har satt igång en ny typ av produkt som vi kallar Biomal, och enkelt uttryckt så gör vi en bränsleberedning, och sedan levererar vi den produkten till värmeverket, som ett ordinarie bränsle, säger Leo Virta, VD för Konvex.

Men luktar inte det här?

Vid de försöken som vi gjort i Karlskoga under två säsonger har vi inte haft några sådana indikationer, säger Leo Virta.

Den nya produkten Biomal kan ersätta bland annat flis, hushållssopor och torv i kraftverken.

För Krutmöllan kan det innebära att kommunens och allmänhetens kritik mot den illaluktande hanteringen av slakteriavfall försvinner.

Tidigare i år kom beskedet från Miljööverdomstolen att Konvex får fortsätta sin verksamhet, trots kommunens motstånd och protesterna från kringboende mot lukten från anläggningen. Konvex har tillstånd att bedriva sin verksamhet till och med 2010.

Krutmöllan ska nu använda två till trehundra ton till Biomal per vecka för att lära sig tekniken. Även högriskavfall med nödslaktade och självdöda djur kan användas.

Även andra kommuner och kraftverk har visat intresse, men än så länge är det bara kraftverket i Karlskoga som har tillstånd att använda Biomal där slakteriavfallet alltså blir bränsle.

–Då gör vi en stor samhällsekonomisk vinst. Den är förnyelsebar och måste tas om hand på ett speciellt sätt, och här har vi en patenterad metod. Dessutom har miljömyndigheterna ute i Europa uppmärksammat det här, så vi har fått ett bidrag från Bryssel på 11,3 miljoner kronor för att utveckla metoden, säger Leo Virta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista