Helsingborg

Villaägare räds hem för psykiskt funktionshindrade

1:35 min

I november förra året tog socialnämnden i Helsingborg steg mot att bygga ett socialt boende för psykiskt funktionshindrade i bostadsområdet Ramlösagården. Något kommunen aldrig berättade för grannarna som fått reda på först när någon okänd stoppat kopior av nämndens beslutsprotokoll i deras brevlådor. Något som upprör villaägarna.

Många av grannarna är i dag oroade och anser att boendet hamnar på fel plats och ett fyrtiotal grannar har gått samman i gruppen ”Trygg i Ramlösa” för att protestera.

– Det ligger i ett villaområde på en villagata med i princip enbart barnfamiljer, säger Ulrika Ekvall i boendegruppen.

De finns skola, två förskolor, en tennisklubb, lekplatser och fotbollsplan inom ett område på cirka 300 meter från tomten där boendet planeras. På vardera sidan om tomten finns skolvägar där barn tar sig själv till och från skolan utan sällskap av vuxna.

En sak som särskilt oroar grannarna är att Socialnämnden talar om att boendet bland annat ska kunna hysa personer som genomgått rättspsykiatrisk vård och är färdigbehandlade.

– Det är klart att det skapar en stor otrygghet, säger Ulrika Ekvall. Det rör sig om psykiskt sjuka personer som kanske dessutom är kriminellt belastade och det finns en återfallsrisk. Det vet vi för det har vi sett genom att ta del av forskning på området.

För en tid sen invigdes ett LSS-boende för funktionshindrade på granntomten till det nya boendet. Det har grannarna inte haft något emot.  Men två boenden vägg i väg blir för mycket, säger Thomas Liljeberg i Trygg i Ramlösa.

– LSS-boendet som är byggt har inte föregåtts av några som helst protester. Utan det ligger där och alla som bor här är eniga om att det ska integreras, säger han. Det ska få ligga här och det ska få verka i frid. Men det får det inte om man nu ska planera ytterligare ett boende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista