Nytt gaskraftverk i Malmö

Kommunstyrelsen i Malmö väntas idag säga ja till det stora gaskraftverk som Sydkraft vill bygga i Östra hamnen. Kraftverket kommer att motsvara nästan en hel kärnkraftsreaktor i Barsebäck, men det kommer också att släppa ut en hel del växthusgaser.

Tidigare har miljönämnden i Malmö sagt nej. Carina Nilsson är socialdemokratisk ordförande:

– Även gas är ett fossilt bränsle, som kan låsa oss fast i användningen av gas istället för att utveckla alternativ, säger hon.

Ärendet ska slutligen behandlas av kommunfullmäktige.

Stadskontoret i Malmö har förberett yttrandet som kommunstyrelsen väntas ta idag, och tycker att man på sätt och vis måste välja mellan två onda ting. Antingen tillåta kraftverket och acceptera de utsläpp som görs, eller avslå och därmed välja ännu smutsigare importerad el från koleldade kraftverk. Men sammantaget vinner miljön på att kraftverket byggs anser man, och det är också de argument som Sydkraft för fram. Gert Lyngsjö är chef för elproduktionen där:

– Det här verket kan ersätta el från koleldade kraftverk som vi importerar från länder i vår närhet, säger han.

Både miljödomstolen och Naturvårdsverket har tidigare sagt till regeringen att man är positiv till gaskraftverket. Malmö kommun har vetorätt i frågan och säger man nej så blir det alltså inget kraftverk. Det miljönämnden också vänder sig emot är att delar av den energi som produceras går ut i fjärrvärmesystemet i Malmö, men där kan man inte ta hand om all värme och det kan bli så att överskottsvärme måste släppas rakt ut i luften eller havet. Men även om miljönämnden tidigare sagt nej så väntas kommunstyrelsen idag ställa sig positiv.

– Jag uttalar mig för miljönämnden, men förstår att man måste ta andra hänsyn när man sitter i kommunstyrelsen. Men ur miljöhänsyn är det tveksamt, säger Carina Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".