Helsingborg

Boendet inte tänkt för rättspsykiatrisk vårdade

1:36 min

Av socialnämndens protokoll kan man få intrycket att boendet är tänkt bland annat för personer som genomgått rättspsykiatrisk vård och är färdigbehandlade. Men så är det inte enligt socialnämndens ordförande Anders Lundström.

I bostadsområdet Ramlösagården i Helsingborg är många oroliga för kommunens planer på att bygga ett boende för psykiskt funktionshindrade där. Främst för att boendet hamnar i ett område där många barn rör sig och där det ligger både en skola och två förskolor.

– Det har aldrig varit tanken att färdigbehandlade människor från rättspsykiatrisk vård ska vara där utan det är människor som är ganska ofarliga i de här sammanhangen, säger han.

De personerna som är färdigbehandlade från rättspsykiatrisk vård finns i Helsingborg, säger Anders Lundström. Men på andra boenden än det som är planerat på Ramlösagården. Att det talas om personer som är färdigbehandlade av den rättspsykiatriska vården i protokollet där det nya boendet behandlats i socialnämnden beror på att man talat rent allmänt om att den gruppen ökar i samhället. På så sätt har det blivit en olycklig sammanblandning.

Anders Lundström säger att det är angeläget med ett nytt boende. För det som finns i dag i det gamla motellet Kronan håller inte måttet. Han hoppas att man med saklig information ska få grannarna med på noterna.

Det har precis byggts ett nytt LSS-boende på granntomten till det planerade nya boendet. Grannarna tycker att två boenden på samma plats blir för mycket. Men Anders Lundström är inte beredd att ta ställning än utan hänvisar till Socialnämndens sammanträde i april där det ska avgöras om det blir något bygge eller inte.

– Jag tycker att Helsingborgs stad ska ha en spridning av de här boendena, jag tycker att vi ska ha värdiga boenden, och den typen av boende som vi har i dag på det gamla motellet är inte värdigt, säger han. Man får alltid göra något slags helhetsbedömning av lagar, förordningar, riktlinjer och råd. Den samlade bedömningen kommer vi att återkomma till i Socialnämnden den 12 april.

Ramlösa

#text=4975844#steg mot att bygga ett socialt boende för psykiskt funktionshindrade i bostadsområdet Ramlösagården. Något kommunen aldrig berättade för grannarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista