Kronprinsessan, Prins Daniel och Prinsessan på väg hem till Haga slott från Karolinska sjukhuset. Foto: Kungahuset.se
Skåne/Stockholm

Många skånska lyckönskningar

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har fått en dotter. Det berättade prins Daniel själv vid en pressträff på sjukhuset. Under dagen har det givetvis strömmat in gratulationer från när och fjärran. Så också från Skåne.

Först ut från det officiella Skåne att gratulera var landshövding Göran Tunhammar som tillsammans med övriga landshövdingar i ett telegram skickade med sina varmaste gratulationer och lyckönskningar till de nyblivna föräldrarna. Biskop Antje Jackelein, som var med och vigde Daniel och Victoria sommaren 2010,  har också skickat sina lyckönskningar till paret.

De skånska kommunerna har också på flera sätt uppmärksammat nedkomsten av en ny tronarrvinge. Några kommuner har skickat telegram till slottet och de flesta har hissat den svenska flaggan.

I Helsingborg har alla anställda på rådhuset bjudits på… prinsesstårta.

Flera skånska politiker har också via de sociala medier framfört sina gratulationer.

Sofiero slott i Helsingborg har nu på eftermiddagen meddelat att de kommer hylla den nya prinsessan genom att bygga en ny lekplats i slottsparken och hoppas på prinsessbesök vid invigningen i maj.

Nyheten blev snabbt en internationell nyhet och spred sig över hela världen.
Så också till våra närmsta grannar, danskarna, där de följt barnet och dess föräldrar under hela dagen. Och nu när de redan lämnat sjukhuset och redan åkt hem så skriver Ekstrabladet att de svenska kungligheterna är hurtigare än de danska då de danska brukar bli kvar på sjukhuset upp till fyra dagar. 

Danmarks radio har valt att bland annat fokusera på att det här kan vara en räddning för det svenska kungahuset då kungen varit i blåsväder under en tid. Lars Hovbakke Sørensen som är lektor i Historia vid Köpenhamns universitet tror att barnet kan stärka monarkins ställning i Sverige, då han menar att det historiskt varit så att populariteten för kungafamiljen alltid ökat när det föds ett barn, speciellt en tronarvinge.

Tobias Wallin

tobias.e.wallin@sr.se
040-666 55 31

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista