Båtfärger minskar musselbeståndet

Halterna av det giftiga ämnet TBT är mycket höga i vattnet längs den skånska ostkusten. TBT finns bland annat i bottenfärger till båtar. Och halterna är särskilt höga utanför Simrishamn, mer än tusen gånger högre än gränsvärdet.

Dessa höga halter TBT kan påverka djurlivet i havet.

Peter Erlöv är miljö- och hälsoskyddschef i Simrishamns kommun:

- Musslor och snäckor påverkas av TBT, det manliga könshormonet testosteronet ökar. Musslorna omvandlar sina könsorgan till manliga, och reproduktionen minskar, säger han.

TBT står för tributyltenn och finns bland annat i färg som används till att måla botten på större fartyg. Om musselbeståndet skulle minska kraftigt kan det påverka det övriga djurlivet i havet. I undersökningen som gjorts av Blekinge vattenvårdsförbund och vattenvårdsförbundet för västra Hanöbukten visas också att kadmiumhalterna är fortsatt höga längs ostkusten. Men än det finns inga tecken på att det skulle vara farligt att äta fisk som fiskats längs kusten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".