50 pesoner per år insjuknar av ehec

Ehec-smittan blir allt vanligare i Sverige, så mycket som var tionde gård som har nötkreatur är drabbade av ehec-smitta. I fjol insjuknade 50 personer i Sverige och det kan jämföras med de ca 800 som smittas av salmonella och de 2 500 som får kampylobakter varje år.

Men ehec-smittade gårdar behandlas inte lika hårt som gårdar där det finns salmonella, säger Sofia Boqvist på statens veterinärmedicinska anstalt:

– Då skall man tänka att salmonella har vi bekämpat sedan 60-talet, ehec-smittan diagnosticerades först i slutet på 90-talet, säger hon.

Det är framför allt i Skåne och Halland som problemen med ehec-bakterien är störst och antalet sjukdomsfall varierar år från år. I fjol insjuknade 50 personer i Sverige och det kan jämföras med de ca 800 som smittas av salmonella och de 2 500 som får kampylobakter varje år. När salmonella upptäcks på en gård, isoleras gården, saneras och desinficeras, Noggrann provtagning görs på djuren. Vid ehec-smitta är det inte fråga om den totalinsats som görs vid salmonellasmitta.

Ehec kallas utomlands för hamburgerbakterien, men i Sverige är ehec-smitta från kött mycket ovanligt, vanligast är kontakt med djur och då smittan kommer från livsmedel handlar det om just opastöriserad mjölk. Och råden för hur man skall undvika ehec-smitta är enkla:

– Då ska man dricka pastöriserad mjölk, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista