Stor ljusfest i Malmö under tio dagar

På fredagskvällen invigs en tio dagars ljusfest kring Möllevången i Malmö. Ljuskonstellationer, förändrad gatubelysning och ljusexperiment kommer att radikalt förändra miljön i området de närmaste dagarna.

–Det är nio gator som vi kommer att ta bort den konventionella trafikbelysningen på, och så ersätter vi den med en annan typ av ljussättning, som ska ta fram rummen bättre och öka skönheten och även trygghetskänslan, säger Johan Moritz, som är projektledare för projektet som går under namnet Malmö by Light.

Johan Moritz yrke är ljussättare och hans arbetsgivare är Malmö Stad. Att städer har heltidsanställda ljussättare är unikt - Johan Moritz är den enda i hela landet.

–Tillslut valde jag att arbeta med ljus, eftersom jag tycker att det är en mycket spännande form, som blandar både konst och funktion på ett spännande sätt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".