Kristet Center Syd nu i regeringsrätten

Stängningen av friskolan Kristet Center Syd i Höör har överklagats många gånger och nu tar regeringsrätten upp fallet. Men skolan har redan tagit fasta på kritiken och gjort förändringar.

Och det är något som glädjer studierektorn på skolan Annika Savelind.

– Vi är förstås väldigt glada att de vill ta upp det här till prövning då är en av kriterierna att de kan se skäl att ändra domsbeslutet, säger hon.

För drygt två år sedan tog skolverket det drastiska beslutet att skolan skulle stängas. Man hade gjort inspektion och hittat en mängd brister. Bland annat att kompetensen bland lärarna var alldeles för dålig. Skolan överklagade till länsrätt och kammarrätt, men de gick på skolverkets linje. Men i högsta instans kan det nu alltså komma en vändning, och undervisningsråd Cecilia Hanö på Skolverket i Lund ser inte det som ett underbetyg.

– Det är ju två år sedan vi fattade vårt beslut, både länsrätt och kammarrätt har ju fastställt vårt beslut tidigare, säger hon.

Skolan har inte behövt stänga eftersom skolverkets beslut aldrig vunnit laga kraft genom att det överklagats. Men även om skolan överklagade själva stängningen så håller man med om att det låg mycket i Skolverkets kritik. Annika Savelind är studiekritiker:

– Absolut, man kan ju alltid förbättra sin verksamhet, Så vi tog till oss av kritiken och förändrade vår verksamhet i enlighet med kritiken. Det gäller framförallt lärarbehörigheten, idag är den 96 procent.  Vi har gjort förändringar av lokaler och utrustning, och jobbat med föräldrar och lärare, säger hon.         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista