Bjäreodlare lanserar potatisturism

Potatisodlarna som är organiserade i företaget Bjäre hembygd tar nu nästa steg för att utveckla potatisnäringen. Nästa år tänker man erbjuda upplevelseturism i samband med odling och skörd.

Intresserade ska bland annat få möjlighet att plocka och äta potatis, smaka potatisvodka och bo över på någon av Bjäres många lantbruk.

Hugo Paulsson hjälper till att plocka dom sista raderna av potatissorten Dansk sparris på en åkerlapp utanför Västra Karup. För att möta den allt tuffare konkurrensen på marknaden har Bjäre hembygd hittills satsat på att erbjuda färskpotatis under stora delar av året.

Sen i höstas finns också en vodka bränd på bjärepäror och nu vidareutvecklas samarbetet mellan ett 50-tal potatisodlare på Bjärehalvön under namnet Bjäre hembygd.

I framtiden ska bönderna också tjäna pengar på upplevelser i samband med potatisodlingen.

Anders Hugosson är potatisodlare och vd för Bjäre Hembygd:

– Vi tänker oss upplevelser i samband med landskapet och maten. Besökarna får följa med vid plockningen och får sedan smaka dem vid lunchen. Det är som ett besök hos en vinodlare, men än så länge kan de inte köpa sprit med sig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".