Kal P Dal kan bli staty i Arlöv

Kultrockaren Kal P Dal kan bli staty. Kommunstyrelsens ordförande i Burlöv, socialdemokraten Kerstin Fredriksson har lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att uppföra ett minnesmärke över bygdens store son i hans hemort Arlöv.

- Det finns många från Kal P Dals ungdomsgeneration som pratar mycket om tiden när han hade sin orkester och gavrockkonserter. Det har etsat sig in hos dem, säger hon.

Rockaren Kal P dal eller Karl Ljunggren, som han egentligen hette, är något av en kultfigur för många skåningar. Låtar som Blåa skor, Tuffa Uffe och Johnny vad gör du, är fortfarande självklara på många fester. Kal P Dal föddes 1949 och växte upp i Arlöv.

1977 släppte han sin första platta, ”Till Mossan”. Den blev en succé och sålde i 70 000 exemplar. Året därpå släpptes hans nästa album ”Gräd ente fassan” som också den blev en hit. Vad som kännetecknade Kal P Dal, var hans fantastiska energi och närvaro på scenen. Han hade även ett eget musikprogram här på Radio Malmöhus.

Men den tredje januari 1985 blev Kal P Dal hastigt sjuk. Han fick en hjärnblödning, orsakad av ett pulsåderbråck. Det var en medfödd försvagning av en del av en pulsåder, som nu brast. Under tiden på sjukhuset drabbades han av ytterligare blödningar, och den artonde januari 1985, tio dagar innan han skulle fyllt 36, dog Karl Ljunggren, Kal P Dal. Men nu 20 år efter sin död kan han alltså bli staty hemma i Arlöv.

Den 15 november kommer kommunfullmäktige i Burlöv ta beslutet om det ska upprättas ett minnesmärke över Kal P Dal.

Kerstin Fredriksson (s), kommunstyrelsens ordförande

Reporter: David Rasmusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".