Arabiska på schemat för blivande lärare

Till hösten skall blivande lärare kunna läsa arabiska på lärarhögskolan i Malmö. Därmed blir lärarhögskolan först i landet med att erbjuda arabiska på schemat.

– Det tycker jag är kanonbra. Jag tror det behövs eftersom det är många som pratar arabiska och har arabiska som sitt modersmål, säger Jonas Rudin som är lärarstudent vid Malmö högskola.

Det är ingen slump att det är just i Malmö som den här utbildningen startar.

– Vi befinner oss i ett område med många invandrargrupper och många arabisktalande. Malmö högskola har en uppgift i den regionen att fylla och lärarutbildningen har sedan länge ett starkt mångkulturellt intresse, säger Göran Levin, utbildningschef på lärarhögskolan.

Att arabiska nu kommer in på lärarutbildningen är viktigt i dagens Sverige. 

– Det kan vara intressant ur samhällssynvinkel att förse det svenska samhället med ännu större kompetens i främmande språk, säger Göran Levin.

Lärarhögskolan hoppas att mellan 25-30 personer skall söka utbildningen som startar till hösten. 

– Jag hade absolut kunnat tänka mig att läsa arabiska, om det hade kommit lite tidigare. Men jag är snart klar så jag hinner inte lägga in det, säger lärarstudenten Jonas Rudin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".