Helsingborg får kritik för drogtester

Trots att det inte finns stöd för det i skolförfattningarna så gör man slumpvisa drogtester på gymnasieelever i Helsingborg. Skolverket gillar det inte, och kommunen måste nu se över sin drogpolicy.

- Vi har hört elever som är tacksamma för att de slumpvisa testerna finns för då är det lättare att säga nej om man erbjuds droger, eftersom man kan hänvisa till risken att åka på en test, säger Nils Lundin som är skolöverläkare och tycker att man har väldigt goda erfarenheter av testerna.

Ovanlig metod
De flesta drogtester som görs i Helsingborgs gymnasieskolor är sådana som tas efter misstankar om att en elev använder droger. Det är vanligt på många håll, men det som är ovanligt i Helsingborg är att man också gör slummässiga drogtester på vissa elever. Det handlar om de som går program där man till exempel hanterar farliga maskiner eller fordon.

Frivilligt
Man trycker hårt på att testerna är frivilliga, men vägrar någon elev att göra en test så får det andra konsekvenser.

­- Då tar vi en diskussion med eleven och dennes föräldrar om eleven är under 18 år, säger Nils Lundin som är skolöverläkare i Helsingborg.Regler i konflikt

Aldrig anmält
I Helsingborg har man gjort den typen av tester i 3 år, utan att få en enda anmälan mot sig till Skolverket, men nu har Skolverket själva i en granskning tagit upp testerna och tycker att det strider mot skolförfattningarna. Kritiken ska ses över och man ska lämna ett svar till Skolverket, men hitintills tycker sig kommunen ha haft stöd i arbetsmiljölagen för att genomföra testerna.

- Om man till exempel läser till plåtslagare och håller till på tak, eller kör stora lastbilar så är det ju olämpligt att man tar droger och då ger arbetsmiljölagen stöd för testerna, säger Nils Lundin.

Hans Dahlgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".