Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Ikea frias i diskrimineringsmål

Publicerat onsdag 7 mars 2012 kl 11.34
Johanna Paulsson rapporterar
1:36 min
Bollhav. Foto: Scanpix

Ikea frias från anklagelserna om att ha diskriminerat en femårig flicka när hon ville leka i varuhusets bollhav. Det slår Helsingborgs tingsrätt fast i sin dom.

Det var för snart tre år sedan som den då femåriga flickan besökte IKEA i Malmö tillsammans med sin mamma och bror. Flickan ville leka i bollhavet men nekades tillträde på grund av säkerhetsskäl.

Helsingborgs tingsrätt beskriver händelsen som att en diskussion uppstod mellan mamman och IKEA:s personal om huruvida dotter kunde vistas ensam i bollhavet. Det hela slutade med att familjen lämnade varuhuset utan att dottern kom in i lekrummet.

IKEA hävdar att mamman sa att sonen kunde hålla uppsikt över sin handikappade syster, vilket personalen inte kunde acceptera. Mamman hävdar att hon erbjöd sig att stå utanför när barnen lekte. Här går historierna om vad som hände isär och ord står mot ord. Diskrimineringsombudsmannen, DO, som utrett ärendet i nästan två år beslutade att lägga ner fallet just eftersom ord stod mot ord.

Familjen har drivit ärendet vidare som ett tvistemål med hjälp av frivilligorganisationen Byrån för lika rättigheter. Familjen krävde 20 000 kronor i diskrimineringsersättning för kränkning.

Helsingborgs tingsrätt skriver i domen att de åtgärder som vidtagits varit lämpliga och nödvändiga för att upprätthålla säkerheten för barnen.

Däremot konstaterar tingsrätten att IKEA:s interna riktlinjer där kravet att personalen av säkerhetsskäl måste kunna kommunicera med barnet har negativ effekt för personer som tillhör en diskrimineringsskyddad grupp.

Ikea frias alltså och familjens juridiska ombud, Byrån för lika rättigheter, ska betala rättegångskostnaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".