Malmö kan få America Cup-tävling

Om en månad avgörs om Malmö får arrangera en av världens största seglingar, en deltävling inom America Cup, tävlingar som drar hundratusentals åskådare.

America Cups huvudtävling går sommaren 2007 i spanska Valencia, för första gången någonsin i Europa.  Under mellanåren arrangeras deltävlingar, som också samlar hundratusentals åskådare, många internationella, ofta spendersamma sådana, därför är det många om budet.

Flera tävlingar går i Medelhavet, men en av dem i norra Europa nästa sommar och där konkurrerar nu engelska Southampton med tyska Rostock och Kiel, däremot uppges Göteborg inte längre vara med i finalen, i tävlingen deltar 12 stora segelbåtar under tio dagar.

Kring varje segelbåt byggs en omfattande serviceverksamhet upp. Ännu har dock ingen svensk båt kvalificerat sig till den kanske mest prestigefyllda segeltävlingen i världen, grundad för drygt 150 år sedan och som körs med final i Valencia för 32:a gången.

Malmö stad har med stöd av Region Skåne engagerat den tidigare internationellt framstående tävlingsseglaren Mårten Hedlund för att driva ansökningsförfarandet. Han säger att Öresund lämpar sig utmärkt för en stor seglingstävling, det blåser lagom mycket.